DOSAB Yönetim Kurulu, Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Mehmet Ersan Aytaç’ı ziyaret etti. Ziyaretlerde Bursa İl Mahalli Çevre Kurulunun (İMÇK) polyester kumaş veya polyester içerikli diğer kumaş türlerini kullanarak ön fikse yapan RAM makinalarından kaynaklı emisyonları engellenmesi için getirilen filtre zorunluluğu konuşuldu.
İL MAHALLİ ÇEVRE KURULUNUN FİLTRE KARARI NE GETİRİYOR, VERİLEN SÜRELER NE?
Bursa İl Mahalli Çevre Kurulu daha önceki 75, 80 ve 87 nolu kararı ile “Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve özellikle polyester kumaş (ya da polyester içerikli diğer kumaş türlerini) kullanarak ön fikse yapan RAM Makinalarından kaynaklı emisyonların engellenmesi için filtre zorunluluğu getirmişti. Kurul, 2019 Aralık ayı ikinci toplantısında, yapılan değerlendirmeler ve teknik çalışmalar sonucu önceki kararların geçerliliğini sürdürmek kaydıyla ilave olarak; tekstil sektöründe faaliyet gösteren (pamuklu, polyester, viskon, v.b. tüm iplik ve kumaş türleri) ve ısı yayarak emisyon çıkışı sağlayan tüm makine (ram, ramöz, baskı, fikse, apre, gaze, vb.) bacalarından havaya atılan yağ vb. kirleticilerin emisyon kapasitesine göre planlanarak monte edilmiş %90 verimle çalışan filtreden geçirilmesine, yine Organik Buhar ve Gaz Emisyonları için tüm kirleticiler, toplam I, II , III. Sınıf VOC ve/veya TOC azaltımı yönünden %80 verimle çalışacak bir filtreden geçirilerek atmosfere verilmesine (mevcut durumda 75, 80 ve 85 No’lu kararlar kapsamında kurulumu yapılan ve verimliliğe ulaşmamış filtreler de dahil) karar verdi.
Ancak filtre kurulumlarının; araştırma inceleme yapılması, özel imalat gerektirmesi ve tedarik süreci nedeniyle, İMÇK kabul tarihi itibariyle 2020 yılı ilk altı ay içerisinde projelerin hazırlanarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulması ve projesi onaylananların 05 Temmuz 2021 tarihine kadar kurulumları tamamlanmasına oy çokluğu ile karar verildi.
ÖZSOY: DOSAB İMÇK KARARINI DESTEKLİYOR
İMÇK’nın kararının ardından DOSAB Yönetim Kurulu, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Mehmet Ersan Aytaç’ı ziyaret etti. Ziyaretlerde DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, Başkanvekili Levent Eski, Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Işık, Osman Sönmez, Engin Ocak, Erkut Dikici ve Bölge Müdürü Serhat Şengül hazır bulundu.
Bursa Valisi Vali Yakup Canbolat ile Heykel Tarihi Valilik Binasındaki görüşmede, DOSAB Başkanı Ersan Özsoy, tekstil sektörü yoğun bir organize sanayi bölgesi olarak İMÇK kararının tam merkezinde olduklarını belirtti. Özsoy, DOSAB olarak özellikle polyester kumaş (ya da polyester içerikli diğer kumaş türlerini) kullanarak ön fikse yapan RAM makinalarından kaynaklı emisyonların engellenmesi için filtre takılması konusunda 2012 yılında çalışma yapıp, bölge sanayicilerini teşvik ettiklerini belirtti. O dönemde birçok sanayicinin filtre taktığını belirten Özsoy, son alınan kararı da desteklediklerini belirtti.
‘SANAYİCİMİZE DOĞRU YATIRIMI YAPTIRMALIYIZ’
Özsoy, ‘’Biz çevremizi kirletmeyen, insan sağlığı ve çevreye önem veren bir bölgenin sanayicileri olarak elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bu karar ve verilen süreleri de olumlu buluyoruz. Sadece uzmanların bir araya gelip sanayicilerimizin taleplerini dinlemesi, İMÇK kararını detaylandırmaları, hataya sebebiyet vermeyecek, çevre konusundaki yatırım ve çabalarımızı boşa çıkartmayacak şekilde alt kararları oluşturmak için bir talebimiz var’’ şeklinde konuştu. Özsoy, bu konuda Vali Canbolat’a bir dosya sundu.
Bursa Valisi Vali Yakup Canbolat da şunları söyledi: ‘’Bursa bir sanayi kenti. Aynı zamanda milyonlarca insanımızın yaşadığı önemli bir şehrimiz. Hem sanayiyi hem halk sağlığını düşünerek ortak kararlar alıp uygulamak bizim temel yönetim anlayışımız. Dolayısıyla sanayicilerimiz söz konusu sürede iş akım şemalarını, tesislerinde kullanılan kumaş türleri, içeriği ve yardımcı maddeleri, ısı yayarak emisyon çıkışı sağlayan tüm makinelere ait teknik bilgileri paylaşacaklar. Buna göre yatırım istenecek. Elbette biz yaptık oldu mantığı ile hareket etmiyoruz. Sanayicilerimizi dinliyoruz, doğru adım atmak için bir araya geliyoruz’’ dedi.
Vali Canbolat, DOSAB Yönetimine ve bölge sanayicilerine çevre konusundaki ve İMÇK kararları konusundaki hassasiyetlerinden dolayı teşekkür etti.
DOSAB Yönetimi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Mehmet Ersan Aytaç ve Müdür Yardımcısı Selçuk Yalçın’la da İl Müdürlüğünde görüştü. Görüşmede İMÇK Kararı ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. İl Müdürü M.Ersan Aytaç, DOSAB’ın kararla ilgili görüş ve taleplerini aldıklarını ve sürece başından bu yana olumlu katkılarından memnuniyet duyduklarını söyledi. Aytaç, ‘’Ancak bu şekilde çevremiz ve sanayi için doğru adımları atmış olacağız’’ dedi.
Toplantıda 6 yıldan bu yana konu ile ilgili çalışmaları yürüten Müdür Yardımcısı Selçuk Yalçın da teknik değerlendirmelerde bulundu.